Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je bil Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril:  »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.
Mt 28,16–20

Odlomki Božje besede
na praznik SRT:
1. berilo: 2 Mz 24,3–8
2. berilo: Heb 9,11–15
evangelij: Mr 14,12–16.22–26

 

 

 

 

Kaj bo z mano?

 

Mati je pripovedovala: »Z dveletnim sinom sem šla na obisk k stari mami. Ko sva bila tam, je prišel uslužbenec iz trgovine in ji prinesel kosilo. Ko je prijazno pozdravil mojega sina, je še povedal, da ima sam osem otrok. »Osem otrok,« sem vzkliknila. »Svojega sina imam tako rada, da si ne morem zamisliti, da bi to ljubezen delila na osem otrok.«
Mož ji je odgovoril: »Ljubezen se ne deli, se množi!«1 Ljubezen je nekaj posebnega. In samo zato je Sveta Trojica nekaj posebnega. Zato je Bog kakor drugačen vodnjak. Bolj ko iz njega piješ, več vode je v njem.

Toda logika narave in sveta ni taka. Narava se sicer bujna in se širi, vendar se na koncu le bori za obstanek. Tudi človek je iz narave in zato se bojimo.

»Kaj bo z mano?« To vprašanje smo prinesli na svet. Otrok se po rojstvu globoko v sebi nezavedno sprašuje: »Kaj bo z mano?« Sem sam ali je še kdo?« »Bom preživel?« Narava ni dovolj, ljubeča navzočnost očeta in mame ter drugih, torej skupnost ga potegne iz tega spraševanja. To se še globlje zgodi pri krstu.

In kasneje v življenju ostaja ta strah, »kaj bo z menoj«. Ko z zaljubljenostjo na nov način »nekdo drugi« vstopi v naše življenje, se za nekaj časa umakne. In potem se ta v naše telo zapisani naravni »boj za obstanek« ponovno pojavi. V raznih oblikah. In kaj vse odrasli delamo, da bi »preživeli«. Pa si tega ne priznamo. Ali ni fovšija le eden od načinov, kako se borimo za obstanek?

Ko smo bili majhni in ko smo bili zaljubljeni, smo »vedeli«, da potrebujemo drugega. Kako to, da kasneje to pozabimo!? Odgovor je preprost. Zato, ker nismo Bog. Samo Bog se ne boji zase. Ne zato, ker je »car«, ker je sam vsemogočen, vseveden … Ne! Takega Boga smo si zamislili mi. Tudi v mnogih pobožnostih in religijah. In ker se nam je tak bog uprl, smo ga danes naredili za pozitivno energijo. Samo da si »pozitiven«, pa si že O.K. To je grob sodobne družbe in tudi zaraščen grob mnogih kristjanov.

Jezus je pokazal, da Bog ni tak. Toda pokazati in naučiti še ni dovolj. Zato naroči: »Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Človek ne more poznati Boga, dokler ne živi z njim. Tega pa se ne da »natankati« kakor na bencinski postaji. Lahko se le znajdeš v skupnosti treh Oseb, kakor se dojenček kar znajde v družini. In to je krst. Zato se kristjani pokrižamo. Pozitivno energijo lahko natankaš. Ljubezni pa ne moreš.

In če te življenje vedno bolj stiska, je to zate priložnost, da nehaš obiskovati bencinske postaje. Tam ne boš dobil odgovora na mučno vprašanje.

župnik

 

 

 

1 Zgodbe kažejo novo pot, Ognjišče 2018, 97.

Arhiv oznanil ...

Vsak človek je svet zase; vanj lahko stopimo po mostu ljubezni.

Walter Goes  vir...

Povečaj

Sveto velikonočno tridnevje

 

VELIKONOČNO TRIDNEVJE 2018

 

VELIKI ČETRTEK
V koprski stolnici ob 9.30 krizmena maša in blagoslov ter posvetitev svetih olj.

Z večerno evharistijo vstopamo v veliko noč. Prav vsak ima svoje mesto pri tej večerji, tudi tisti, ki se čuti nevrednega in izločenega. Ta dan je Jezus dal novo zapoved. Dvanajst mož predstavlja nepopolne apostole, ki so si morali pustiti umiti noge in iti skozi preizkušnjo vere. Po razkrivanju oltarja vabljeni k skupnemu in tihemu češčenju.

VELIKI PETEK
Pri večernem bogoslužju častimo križ; ni svete maše, hranimo se z Božjo besedo in svetim obhajilom. Cerkev bo čez dan odprta za obisk in molitev. Ta dan je strogi post. V Črničah je ob uri Jezusove smrti križev pot.

VELIKA SOBOTA
Svoje domove ta dan posvečujemo z blagoslovom ognja  in jedi. Najprej strežniki in tudi drugi otroci zjutraj vstanite in ponesite blagoslovljeni ogenj na domove. Dogovorite se tako, da ga boste res nesli k vsem, brez razlik. Polepšajte dan zlasti starejšim in osamljenim.

VELIKONOČNA VIGILIJA
Je daleč najpomembnejše bogoslužje in srce celega leta, bedenje v velikonočno jutro. Po  prehodu od teme k luči slovesno obnovimo krstne obljube. Prinesite s seboj zaščitene svečke (na voljo bodo tudi ob vhodu), pazimo, da z voskom čim manj umažemo klopi in tla.

VELIKONOČNO JUTRO
Vabljeni k slovesnemu bogoslužju v Črniče ob 5.30. Na jutranjo velikonočno procesijo se bomo odpravili mimo obeh kapelic po Gospodovi poti. Vabljeni, da pot okrasite s svečami. Pomagajte tudi otrokom »vstati in iti na pot«.

Vabljeni, da v obeh župnijah v teh dneh velikodušno sprejmete sodelovanje pri čiščenju in okrasitvi cerkve, petju, branju, nošenju neba in bander.