Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Če pa Kristus ni vstal, je prazna vaša vera in ste še v svojih grehih. Tedaj so izgubljeni tudi tisti, ki so zaspali v Kristusu. Če samo zaradi tega življenja zaupamo v Kristusa, smo od vseh ljudi najbolj pomilovanja vredni. Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali.
(1 Kor 13,17–20)

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: 1 Sam 26,2.7–13.22–23
2. berilo 1 Kor 15,45–49
evangelij: Lk 6,27–38

 

 

 

 

 

Če pa Kristus ni vstal ...

»Če pa Kristus ni vstal, je prazna naša vera.« Jezusovih blagrov ne moremo postaviti samo na zemljo. In ne moremo jih postaviti samo v nebesa. Češ, blagor ti, če na zemlji trpiš, v nebesih se bo vse uredilo.

Jezusovi blagri so veliko olajšanje, kako lahko na zemlji drugače živimo uboštvo, žalost, stiske. Kdor je sit, malo potrebuje drugega. Kdor je bogat, ne ve, kaj pomeni na položnicah plačati zadnji obrok. Toda če nimamo več vere v vstajenje, kako naj potem živim današnje stiske sredi sveta.

Pred misijonom se je dobro vprašati, ali je moja vera vstajenje vera sedanjosti ali je morda preteklosti ali prihodnosti. Če verujem le v pretekli dogodek, da je Kristus »nekoč« vstal, Kristusa še nisem srečal. Še vedno verujem le v Boga, kar je za kristjana premalo.

Če verujem, da bomo »nekoč nekje« vstali, je moja vera postala čakanje, ne pa oznanjevanje. Potem ne vem, zakaj sem krščen. Da je Kristus vstal pomeni, da je živ. Da je kot človek in Bog živ. To njegovo življenje, človeško in Božje združeno, kristjani živimo od krsta naprej. Kristjani smo torej s Kristusom že vstali in za nas vstajenje ni več samo stvar preteklosti in prihodnosti.

Blagre je možno v polnosti razumeti samo tako. Sicer ostajajo le tolažba. Ostajajo le na zemlji ali le v nebesih. Kristus pa živi nebeško in zemeljsko življenje združeno. Živi v Cerkvi po zakramentih, Božji besedi in po bratih in sestrah, drugih, ki so z mano povezani v eno telo.

Blagor torej tistim, ki so dovolj ubogi, da potrebujejo drugega. Blagor tistim, ki vedo, da sam ne moreš vstati od mrtvih, da sam ne moreš premagati smrti, tudi če si še tako popoln. Blagor tistim, ki ne živijo samo na zemlji in samo v nebesih.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Dva jetnika v sosednjih celicah se sporazumevata med seboj s trkanjem po zidu. Zid ju ločuje, toda isti zid jima omogoča stik. Vsaka ločitev nas lahko poveže.

Simone Weil  vir...

Povečaj

Obnova zvonika proti koncu

 

Obnova zvonika teče proti koncu.

Oglejte si nekaj vtisov.

Obnova zvonika je potegnila za seboj mnogo zahtevnih del.

Posvetiti se je bilo treba nekaterim detajlom in premišljeno izbirati postoke in materijale. Temeljita priprava podlage in nanašanje novega ometa. Zvonik je tudi samnoseškega vidika zelo lep.

Posvetiti se je bilo treba temeljiti obnovi in zaščiti kamnitih delov.  Pločevinaste obrobe so zelo pomembne, da bodo temeljito ščitile pred zamakanjem v notranjost zidov. Ob tej priložnosti bomo dodatno utrdili tudi bakreno kritino na špici zvonika. Gradbeni odri se bodo kmalu podirali, na nas vseh pa je, da bomo s skupnimi odpovedmi in darovi pokrili stroške.

Hvala vsem, ki ste tudi ta teden darovali za obnovo, in vsem, ki ste včeraj priskočili, da smo vkopali strelovod in urejali okolico. Glavna dela so končana. Čaka nas še nekaj manjših opravil. Doslej smo namensko zbrali 19.879 €. Hvaležni smo, da ni bilo nesreč in da je delo kvalitetno ter z ljubeznijo narejeno. Ofer ob praznikih bo namenjen za stroške obnove. Že sedaj vabljeni na blagoslov in likof na sv. tri kralje popoldne.