Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je bil Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril:  »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.
Mt 28,16–20

Odlomki Božje besede
na praznik SRT:
1. berilo: 2 Mz 24,3–8
2. berilo: Heb 9,11–15
evangelij: Mr 14,12–16.22–26

 

 

 

 

Kaj bo z mano?

 

Mati je pripovedovala: »Z dveletnim sinom sem šla na obisk k stari mami. Ko sva bila tam, je prišel uslužbenec iz trgovine in ji prinesel kosilo. Ko je prijazno pozdravil mojega sina, je še povedal, da ima sam osem otrok. »Osem otrok,« sem vzkliknila. »Svojega sina imam tako rada, da si ne morem zamisliti, da bi to ljubezen delila na osem otrok.«
Mož ji je odgovoril: »Ljubezen se ne deli, se množi!«1 Ljubezen je nekaj posebnega. In samo zato je Sveta Trojica nekaj posebnega. Zato je Bog kakor drugačen vodnjak. Bolj ko iz njega piješ, več vode je v njem.

Toda logika narave in sveta ni taka. Narava se sicer bujna in se širi, vendar se na koncu le bori za obstanek. Tudi človek je iz narave in zato se bojimo.

»Kaj bo z mano?« To vprašanje smo prinesli na svet. Otrok se po rojstvu globoko v sebi nezavedno sprašuje: »Kaj bo z mano?« Sem sam ali je še kdo?« »Bom preživel?« Narava ni dovolj, ljubeča navzočnost očeta in mame ter drugih, torej skupnost ga potegne iz tega spraševanja. To se še globlje zgodi pri krstu.

In kasneje v življenju ostaja ta strah, »kaj bo z menoj«. Ko z zaljubljenostjo na nov način »nekdo drugi« vstopi v naše življenje, se za nekaj časa umakne. In potem se ta v naše telo zapisani naravni »boj za obstanek« ponovno pojavi. V raznih oblikah. In kaj vse odrasli delamo, da bi »preživeli«. Pa si tega ne priznamo. Ali ni fovšija le eden od načinov, kako se borimo za obstanek?

Ko smo bili majhni in ko smo bili zaljubljeni, smo »vedeli«, da potrebujemo drugega. Kako to, da kasneje to pozabimo!? Odgovor je preprost. Zato, ker nismo Bog. Samo Bog se ne boji zase. Ne zato, ker je »car«, ker je sam vsemogočen, vseveden … Ne! Takega Boga smo si zamislili mi. Tudi v mnogih pobožnostih in religijah. In ker se nam je tak bog uprl, smo ga danes naredili za pozitivno energijo. Samo da si »pozitiven«, pa si že O.K. To je grob sodobne družbe in tudi zaraščen grob mnogih kristjanov.

Jezus je pokazal, da Bog ni tak. Toda pokazati in naučiti še ni dovolj. Zato naroči: »Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Človek ne more poznati Boga, dokler ne živi z njim. Tega pa se ne da »natankati« kakor na bencinski postaji. Lahko se le znajdeš v skupnosti treh Oseb, kakor se dojenček kar znajde v družini. In to je krst. Zato se kristjani pokrižamo. Pozitivno energijo lahko natankaš. Ljubezni pa ne moreš.

In če te življenje vedno bolj stiska, je to zate priložnost, da nehaš obiskovati bencinske postaje. Tam ne boš dobil odgovora na mučno vprašanje.

župnik

 

 

 

1 Zgodbe kažejo novo pot, Ognjišče 2018, 97.

Arhiv oznanil ...

Vsak človek je svet zase; vanj lahko stopimo po mostu ljubezni.

Walter Goes  vir...

Povečaj

Pismo brata Marka - Resnčnost je lepša - 40 ur brez telefona

Resnčnost je lepša - 40 ur brez telefona

 

Dragi mladenič, draga mladenka!

Malo se sprehodi po svetu. Poglej kavarne, poglej v čakalnice, predavalnice, trgovine, na hodnike, v dnevne sobe, poglej v katerikoli prostor, v katerem se ljudje družimo, in povej: se ti ne zdi, da je telefon je začel dobivati boj za naše odnose? Meni prav malokrat še uspe, da med pogovorom z ljudmi vsaj s koncem očesa ne ošinem telefona, če me čaka kak neodgovorjen klic ali sporočilo. Če pa nimam kaj početi, se priklopim na net in si ustvarim svoj svet. Svet, v katerem je vse, kot hočem. Le da sem v njem sam. Ker sem v tem svetu vedno v ospredju samo jaz – moje želje, moje odločitve, moje prioritete.

Tako telefon postaja moj najboljši in – žal – edini prijatelj.

Toda svoje odnose hočem nazaj!

Zato bom letos v postu preživel »40 UR BREZ TELEFONA«. Vsak dan v postu bom za eno uro svojega prostega časa, med 19.00 in 20.00 izklopil telefon in ta čas porabil za svoje odnose. Za druženje, za pogovarjanje, za prijateljstva, ne da bi me pri tem kaj motilo ali vznemirjalo. #Resničnost je lepša. Tudi če je težka, je lepša. Ker je samo v resničnosti jok res jok in nasmeh res nasmeh. Ker je samo resničnost trda in zahtevna in samo resničnost poboža in te objame.

Ena ura je zelo malo časa, verjamem pa, da bo naredila veliko spremembo v mojih odnosih. K temu spominja tudi logotip akcije. Simbol digitalnega sveta in komunikacij je hashtag (#) ponazarja našo globoko povezanost z virtualnim svetom. Samo z majhnim premikom desne spodnje črtice se ustvari črka »R«, ki simbolizira resničnost.

Tako želi logotip poudariti, da je s samo majhnim premikom, kot je ena ura na dan, mogoče narediti veliko spremembo v življenju.

Če želiš, pojdi z mano. Dokaži samemu sebi, da je človek ob tebi bolj vreden kot telefon. Ljudje ti bodo hvaležni. Predvsem pa si boš hvaležen sam. Ker ne boš več sam. Tudi če zmanjka elektrike.

Tvoj brat Marko