Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje in Heród četrtni oblastnik Galileje, njegov brat Filip pa četrtni oblastnik Iturěje in Trahonítide ter Lizánija četrtni oblastnik Abilene in ko sta bila vélika duhovnika Hana in Kajfa, je v puščavi prišla Božja beseda Janezu, Zaharijevemu sinu. Prehodil je vso jórdansko pokrajino in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov.
Lk 3.1–3

Odlomki Božje besede
na tretjo adventno nedeljo
1. berilo: Sof 3,14–18a
2. berilo: Flp 4,4–7
evangelij: Lk 3,10–18

 

 

 

 

Ko vse govori proti

Neki kralj je moral malo pred svojo poroko nenadno odpotovati. Minevali so dnevi in tedni in leta, a glasu o njem ni bilo. Zaročenka ga je čakala. Ni izgubila upanja. Nekatere prijateljice so ji s hlinjenim sočutjem govorile: »Nesrečnica. Kaže, da je tvoj dragi nate popolnoma pozabil.« Besede so jo bolele in večkrat se je potem v samoti zjokala.

Po enem takih težkih dni je šla spet brat njegovo zadnje pismo. V njem ji je obljubil, da ji bo vedno ostal zvest. Besede so pomirile njeno srce in njen duh je ostal spokojen. Odločila se je in potrpežljivo čakala. Čez leta se je kralj res vrnil. Začudeno je vprašal bodočo ženo: »Kako je mogoče, da si mi tako dolgo ostala zvesta?« »Kralj moj,« mu reče, »imela sem tvoje pismo in verjela sem ti.«

Lepa pravljica pač, porečete. In vendar je to zgodba življenja med nami. Nekateri so življenje raje vzeli v svoje roke in si začeli graditi bolj zanesljivo kraljestvo, čemu bi izgubljali čas …

Z vero je podobno, kot je z ljubeznijo med možem in ženo. Hočem imeti vsaj nekaj od svojega življenja, ko me že zaveza z njim ali njo več ne izpolnjuje. Nekateri pa na sebi doživljajo boleče opazke, hlinjene izraze vernosti, tudi jok, pomisleke in razočaranja. Vendar gredo še enkrat prebrat pismo. In njegova beseda se dotakne srca in duh najde drugačen mir. Upanje se začenja porajati, ne veš, kako, in prav, ko ti vse okoli tebe govori proti. To ni mir, ki te pusti na kavču. To je mir, ki te spravi na pot. Vera je pot!

Znova te vabim na pot. Ne išči več takojšnjih rešitev. To je smisel adventa. Ne delaj več načrtov, kakšen želiš postati in se spremeniti za letošnje praznike niti za čas po misijonu. Pusti, da se ljubezen prečiščuje. Pusti, da te Gospod preseneti. Ne veš, zakaj je moral oditi za toliko časa. Ne veš, zakaj te je pustil čakati. Toda napisal ti je pismo.

Zanimivo je, kako evangelist ob nastopu Janeza Krstnika našteva najprej nekatere oblastnike, vplivneže, velike duhovnike. Ti so raje vzeli življenje v svoje roke. K Jordanu pa prihajajo tisti, ki se jim zdi, kakor da se jim življenje ni uresničilo. Zdi se jim, kakor da svet obvladujejo drugi. Toda pripravljeni so stopiti na pot. Zato se Kristus ni pojavil na televiziji, na javnih soočenjih, na univerzah, niti v templju. Jezus začenja pot med tistimi, ki niso nehali ljubiti in upati. Naj te ne zapelje navidezna moč okolice. Zdi se, kot da ima moč. Toda življenja ne more dati. Vendar sredi puščave teče Jordan, tam je življenje, tam je glas vpijočega v puščavi. Zato se ne boj, če ni vse tako, kot si pričakoval. Pojdi še enkrat brat pismo.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

 Med seboj se morate pozdravljati, ker ste živi templji božji. Če pozdravljamo zidane kapele, kipe in svete podobe, zakaj bi se med seboj ne pozdravljali?

sv. Vincencij Pavelski   Vir ...

Povečaj

Pozdravna beseda svetogosrske romarice

 

 

Dober večer!

Potrkala sva, in ste nama odprli. Hvala vam! Prihajava v podobi Svetogorske in Otroka. Kličete naju z mnogimi imeni in častite v številnih podobah, a sva vedno ista Marija in isti Jezus.

Prišla sva, da bi se skupaj pripravili na božič in na misijon. Najin obisk naj vam pri tem pomaga. Utrdí in poživí naj vašo medsebojno ljubezen, ki je hrana človeške in krščanske rastí.

Vsak božič in vsak misijon dokazujeta, da Bog ni obupal nad vami in vas ima enako rad kakor ob spočetju in rojstvu. Je pač Ljubezen. Tako pravi tudi vaš pesnik Prešeren, ki poje, »da pravi Bog se kliče Bog ljubezni«.

Rada sva z vami, z vsemi človeškimi otroki. Spodbujava vas:  zidajte mostove prijateljstva, utrjujte družinske vezi in krepite skupnost verujočih, da boste z vero in upanjem pričakovali Ljubezen, ki se bo razodela ob koncu časa.

Glejte naprej. Iščite pravih rešitev in širite prostor Boga v svojih srcih. Z molkom in besedo, z molitvijo in pesmijo, z delom in igro se odpirajte Stvarniku, nastavljajte jadra Svetemu Duhu in prosíte za usmiljenje, ki prihaja po Jezusu.

Ob Sveti Trojici, ki je zgled in izpolnitev družinske povezanosti, se učite živeti po krščansko. Oče, mati in otroci, privajajte se prihodnosti, ki vas čaka po letih otroštva, mladosti, zakonskega življenja in starosti pri Njem, ob katerem zbledijo vsi človeški prividi in sanje.

O božiču sprejmite Prihajajočega. Poklonite se mu vsi, mali in veliki: očetje in matere, sinovi in hčere, nonoti in none, strici in tete ... In spominjajte se korenin, iz katerih raste vaš rod. Sprejmíte sveti misijon kot rešilno desko, ki vam jo ponujata Božja ljubezen in Božje usmiljenje.

Zdaj pa molíte, pojte in se igrajte. Poslušala bova in uživala. Tako lepo je biti v vaši družbi.

Marija z Jezusom