Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Če pa Kristus ni vstal, je prazna vaša vera in ste še v svojih grehih. Tedaj so izgubljeni tudi tisti, ki so zaspali v Kristusu. Če samo zaradi tega življenja zaupamo v Kristusa, smo od vseh ljudi najbolj pomilovanja vredni. Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali.
(1 Kor 13,17–20)

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: 1 Sam 26,2.7–13.22–23
2. berilo 1 Kor 15,45–49
evangelij: Lk 6,27–38

 

 

 

 

 

Če pa Kristus ni vstal ...

»Če pa Kristus ni vstal, je prazna naša vera.« Jezusovih blagrov ne moremo postaviti samo na zemljo. In ne moremo jih postaviti samo v nebesa. Češ, blagor ti, če na zemlji trpiš, v nebesih se bo vse uredilo.

Jezusovi blagri so veliko olajšanje, kako lahko na zemlji drugače živimo uboštvo, žalost, stiske. Kdor je sit, malo potrebuje drugega. Kdor je bogat, ne ve, kaj pomeni na položnicah plačati zadnji obrok. Toda če nimamo več vere v vstajenje, kako naj potem živim današnje stiske sredi sveta.

Pred misijonom se je dobro vprašati, ali je moja vera vstajenje vera sedanjosti ali je morda preteklosti ali prihodnosti. Če verujem le v pretekli dogodek, da je Kristus »nekoč« vstal, Kristusa še nisem srečal. Še vedno verujem le v Boga, kar je za kristjana premalo.

Če verujem, da bomo »nekoč nekje« vstali, je moja vera postala čakanje, ne pa oznanjevanje. Potem ne vem, zakaj sem krščen. Da je Kristus vstal pomeni, da je živ. Da je kot človek in Bog živ. To njegovo življenje, človeško in Božje združeno, kristjani živimo od krsta naprej. Kristjani smo torej s Kristusom že vstali in za nas vstajenje ni več samo stvar preteklosti in prihodnosti.

Blagre je možno v polnosti razumeti samo tako. Sicer ostajajo le tolažba. Ostajajo le na zemlji ali le v nebesih. Kristus pa živi nebeško in zemeljsko življenje združeno. Živi v Cerkvi po zakramentih, Božji besedi in po bratih in sestrah, drugih, ki so z mano povezani v eno telo.

Blagor torej tistim, ki so dovolj ubogi, da potrebujejo drugega. Blagor tistim, ki vedo, da sam ne moreš vstati od mrtvih, da sam ne moreš premagati smrti, tudi če si še tako popoln. Blagor tistim, ki ne živijo samo na zemlji in samo v nebesih.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Dva jetnika v sosednjih celicah se sporazumevata med seboj s trkanjem po zidu. Zid ju ločuje, toda isti zid jima omogoča stik. Vsaka ločitev nas lahko poveže.

Simone Weil  vir...

Povečaj

Župnijski misijon 2019

 

MEDŽUPNIJSKI MISIJON

KAJ JE MISIJON
V tednih do posta bo v vsakih oznanilih kratka rubrika s pripravo in razlagami. Vabljeni, da pošljete kakšno vprašanje.

Kaj je župnijski misijon?

 

5. Dogodek in »dogodek«
Misijon je tudi skupek dogodkov med župnijami. Nekajkrat več se odpravimo od doma, damo na stran drugo. Srečujemo se večkrat. Je tudi obisk gostov misijonarjev. Toda zunanji dogodek je le pot, ki lahko pelje v drugi »dogodek«. Tega ne moreš predvideti, ker ni tvoje delo.

4. Duhovni boj
Ko se odločim, da bom določen čas namenil za duhovno obnovo, satan ne miruje. Zato je čas misijona in priprava nanj tudi boj. Dobro je, da to vemo, da nas preveč ne vznemiri. Kajti tisti, ki se je odločil, da bo vzel resno, mora računati na ovire. Marsikdaj se nam začnejo stvari podirati. Lahko se pojavijo takšne, ki nam želijo vzeti  zaupanje. Satan se zelo boji zaupanja. Veliko rajši ima naše človeške gotovosti. Če torej doživljamo duhovni boj, se tega razveselimo. Je znamenje, da smo na poti. Kdor stoji varno, ne doživlja takšnega boja. Demonom se ne izplača ukvarjati s tistimi, katerih vera je spravljena v predalu.

3.
Misijona ni mogoče razumeti. Je skrivnost. Ni delovna akcija. Ni kampanja. Je srečanje z osebo. In prav zato je skrivnost. Je srečanje s konkretno osebo, Jezusom Kristusom. Za vsako srečanje pa se je treba pripraviti in odpraviti. Le spontanost ni vedno dovolj. Sveti Duh je tisti, ki pripravlja srečanje. Ne vem vnaprej, toda dati se mu moram že prej na voljo.

2.
Ko mi nekdo daje neko nalogo in ob tem začutim, da vame verjame in mi popolnoma zaupa, takrat me naprej vleče neka moč na zelo drugačen način. To je misijon. Ne morem vnaprej vedeti, kaj bom slišal. Toda klic je zelo oseben. Je nekaj drugega kot samo moraliziranje ali priganjanje, da je nekaj treba, da je nekaj prav. Je tudi nekaj drugega kot reklama.
Ne morem vedeti vnaprej, lahko pa pripravim možnost, da bi ta klic sploh slišal. Sveti Duh ima gotovo pripravljenega.  Potrebno pa si je vzeti čas in dati prostor molitvi. To je naše delo. Klic pa ni naše delo.

1.
Sama beseda pomeni, da nas nekdo pošilja. Kristjani nismo društvo s članarino. Smo skupnost poklicanih in poslanih. Človek je lahko  religiozen sam, intimno, zasebno. Vera pa te rodi le po drugih, v občestvu nepopolne Cerkve. Ne moreš biti poslan, če te nekdo ni najprej poklical. In ne moreš biti samo poklican in ne tudi poslan, da daješ naprej.
Misijon je torej čas, ko dajemo Kristusu več možnosti, da bi slišali njegovo besedo. Oznanjevalci smo samo glas, beseda pa je osebna za vsakogar.

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...

MISIJON V POSTU 2019
S preprosto molitvijo se pripravljamo na medžupnijski misijon. Misijon je predvsem Božji obisk, Božji dar. Vsakih nekaj let naj bi dali prostor, da lahko Kristus prevetri in obnovi naše krščansko življenje.
Za zdaj je pomembno, da si dobro označimo predvideni čas, da že vnaprej računamo. Tako bomo ob pritisku številnih drugih dejavnosti lahko takrat dali prostor Bogu in drug drugemu.
Misijon se bo začel v soboto, 16. marca, in bo trajal do nedelje, 24. marca. To je drugi postni teden (pozna velika noč). Vpet bo med god svetega Jožefa in praznik Gospodovega oznanjenja.

Med nami bodo:
p. David Brešan korenine iz Batuj in Črnič, je zamejski Slovenec, korenine ima v Batujah in Črničah.
p. Marko Pavlič novomašnik iz Kranja, jezuit, deluje pri svetem Jožefu v Ljubljani, deloval je kot skavt, deloval pri izgradnji hiše v državi Mali v Afriki
s. Irena Mohorič iz Kranja, živi in dela pri sv. Duhu pri Škofji Loki – dom duhovnih vaj. Imela je oratorij v Podnanosu.
Povezal bo župnije Batuje, Črniče in Kamnje, zato bo priložnost, da »gremo ven« iz nekaterih okvirov ter se odpravimo k bratom in sestram v drugi župniji.
Daleč najpomembnejši pa sta molitev in priprava. Zato skupaj z molitvijo darujmo svoje križe, žrtve, dobra dela v ta namen.

SMS – DAN MOJEGA KRSTA
misijonski izziv
Vabim vas, da se za osebno misijonsko nalogo v tem času pozanimate za dan svojega krsta. Dalj časa nismo bili vzgojeni v tej smeri. Vse bolj pa se kaže potreba, da kristjan ve za datum, ko je prestopil iz smrti v življenje.
Z veseljem vam bom posredoval datum iz krstne knjige (vzame malo časa). Najbolje, da mi pošljete kar e-pošto ali sms. Lahko pridete v zakristijo tudi po tedenskih mašah.

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...