Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev  Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev  Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev  Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas sta Zebedejeva sinova Jakob in Janez stopila k Jezusu in mu rekla: »Učitelj, želiva, da nama storiš, kar te bova prosila.« Rekel jima je: »Kaj hočeta, da vama storim?« Rekla sta mu: »Daj nama, da bova sedela v tvoji slavi, eden na tvoji desnici in eden na tvoji levici.« Jezus jima je dejal: »Ne vesta, kaj prosita. Ali moreta piti kelih, ki ga jaz pijem, ali biti krščena s krstom, s katerim sem jaz krščen?
(Mr 10,35—38)

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Jer 31,7–9
2. berilo Heb 5,1–6
evangelij: Mr 10,46–52

 

 

 

 

Ne vesta, kaj prosita

Posoda je bila polna bele, bleščeče soli. Ko je gospodinja vzela v roke solnico, je bila sol zelo zadovoljna in ponosna. Nekega dne pa je pomislila: »Zakaj pri mizi nihče nikoli ne reče 'Kako dobra sol!' Vsi govorijo samo 'kako dobro meso', 'kako dobra juha!' Postala je žalostna.

Nekoč pa je gospodinja v naglici pozabila jed osoliti. Pri mizi je bilo vse narobe. »Kakšno pa je danes kosilo!« se je jezil oče. »Brez okusa,« je dejal sin in šel od mize. »Nisem lačna,« je bila kratka hčerka. Tedaj se je mama udarila po čelu: »O joj, sol! Pozabila sem soliti …« »Če manjka sol, manjka vse,« je sklenila hčerka.

Misijon pomeni, da me kot kristjana nekdo pošilja. Kristjan sem, ko sem sol zemlje in luč sveta. In kaj je nasprotje tega? Kristjan, ki hoče »priti dobro skozi«. Kristjan, ki hoče nekaj doseči, postati. Jakob in Janez prosita: »Daj nama, da bova sedela v tvoji slavi, eden na tvoji desnici in eden na tvoji levici.« Mi Jezusa tega ne prosimo naravnost, lahko pa s tako prošnjo živimo. Pomislimo, koliko primerjanja je med nami! To je čisto nasprotje misijona.

Ni treba, da je veliko soli. Toda, če je ni več, gredo ljudje od mize. Živeli smo v časih, ko smo bili kristjani kar v večini, na papirju celo 73 odstotkov. Toda soli se ne da izmeriti. Sol gre med ljudi in daje okus življenju.
Misijonska nedelja naj nam pomaga k streznitvi in resničnemu veselju. Misijonar ne gleda na statistiko, ampak vidi obraz konkretnega človeka. Ne ozira se nazaj. Zagrenjenim ljudem se ne bo nihče pridružil.

Današnje razmere so velika priložnost. Živimo v kulturi, ki zelo poudarja, da je treba nekaj doseči. Že od vrtca in šole  naprej se bremenimo s tem, kaj bomo veljali pred drugimi. Na koncu počitnic je pomembno, kje smo bili, kaj smo si privoščili. V šoli in na delu pa to, kakšne rezultate dosegamo in kakšni smo videti. Vse to je skrito v prošnji, da bi sedeli na »desnici in levici«. In v tem vzdušju kristjani imamo kaj pokazati. Nekaj drugega. Nekaj, kar ne kaže nase, temveč na drugega.

In kako naj postanemo spet sol? Tako, da spet začnemo zares živeti z Bogom. On nas že pripravlja na čase, ko bomo spet sol in kvas. In to je nekaj lepega! Misijon nas kliče: pojdite ven, ven iz stare miselnosti, v življenje, ki je drugačno. To življenje se pokaže sámo, brez reklame.

župnik

 

* Prim. B. Rustja, Zgodbe kažejo novo pot, Ognjišče, Koper 2018.

Arhiv oznanil ...

 

Če čakamo, da si bomo pridobili številčnost, se bomo izgubili v njej in nikoli ne bomo sposobni pokazati ljubezni in spoštovanja do človeka.

sv. mati Terezija   vir...

Povečaj

Oznanila, 29. nedelja med letom, misijonska, 21. oktobra 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf590.3 KB

Rekla sta mu: »Daj nama, da bova sedela v tvoji slavi, eden na tvoji desnici in eden na tvoji levici.« (Mr 10,37)

 

 

 

 

 

HVALEŽNICA,
CELODNEVNO ČEŠČENJE V ČRNIČAH
Vsaka župnija v škofiji je enkrat na leto »dežurna« za skupno češčenje. Zato vabim, da se odzovete tudi letos in namenite čas za tiho in glasno prisotnost pred Najsvetejšim. To je nedelja spomina na posvetitev cerkve.
Tiho češčenje se bo začelo v soboto ob 22. uri, če se vas bo do četrtka zvečer javilo dovolj za pokritje vseh ur. Zapišite na list zadaj v cerkvi ali sporočite Katici Kosovel 031 255 791, da vas zapiše. Če ne bo dovolj prostovoljcev, bo češčenje samo od 6. ure zjutraj.
Maša bo letos običajno ob 9. uri, zato si toliko bolj zares vzemite čas in ostanite v skupni pesmi in molitvi do 11. ure.
Molite v tišini, pred mašo pa glasno molitev vodi molitvena skupina.

SPOVED
V soboto pred hvaležnico bo v Črničah spovedoval br. Placid Prša iz Križa od 17. do 18. ure in če bo potrebno, še med sveto mašo.
Možnost za spoved pred vsemi svetimi bo tudi med tednom.

SPOVED ZA VEROUČENCE
Starše spominjam, da navajate otroke na redno spoved, ne samo za božič in veliko noč. Pomembna je odločitev za spoved, ki ni samodejna, ko je ura verouka.
Zato poskrbite, da bodo otroci v tem tednu prišli k eni od možnosti za spoved.
Ker me tri dni pred vsemi svetimi ne bo, bo možnost za spoved ta teden:
v Kamnjah, Skriljah in Vrtovinu: v sredo, četrtek in petek pol ure pred sveto mašo,
v Črničah pa v četrtek med večerno adoracijo in v soboto od 17. ure (br. Placid iz Križa).

VEROUČNA MAŠA
bo ta teden v ponedeljek v Kamnjah. Otroci in starši, pridite in že pred mašo vodite molitev rožnega venca.

MLADI – GLASBENI VEČER Z BOGOM
V petek ni mladinskega srečanja.
V soboto, 27. oktobra, ob 19.30 vabljeni v Križ, v župnijsko cerkev, kjer bo češčenje Najsvetejšega. Posebej lepo povabljeni vsi mladi (tudi mladi po srcu), saj bo adoracijo oblikoval ABEND, glasbeni ansambel, ki je sestavljen s člani »iz vseh vetrov«. Že več let oblikujejo tovrstna srečanja z Gospodom. To je ravno v času, ko molimo za mir (Podaj MI Roko). Prosimo Kristusa, naj nam da svoj mir. Povej naprej.

DUHOVNE VAJE ZA PARE
V nedeljo odhajamo na romarske duhovne vaje v Medžugorje, namenjene poglobitvi življenja med možem in ženo. Sprostili sta se dve mesti, tako da se lahko še dva pridružita. Odhod avtobusa v nedeljo ob 14. uri, naložimo se na enem mestu, v Gojačah pri avtobusni postaji. Vračamo se v sredo zvečer.

JESENSKE DELAVNICE NA ŠKOFIJSKI GIMNAZIJI VIPAVA: 2. novembra dopoldne bodo tradicionalne delavnice za osnovnošolce 7., 8. in 9. razreda. Informacije o delavnicah in prijave so na spletni  strani  www.sgv.si. Lepo vabljeni.

ROMANJE NA SVETO GORO
Vabljeni na pot v soboto, 17. novembra. Poskušajmo si rezervirati čas. Letos smo spomladansko romanje preložili na jesen. Želimo se na poseben način priporočiti Svetogorski za pripravo na spomladanski misijon. Kljub krajšemu dnevu bomo, upajmo, nekateri skupaj poromali peš, drugi pa prišli z (avtobusom) ali svojim prevozom k maši ob 16. uri. Peš romanje se začne ob 7.30 s Svetega Pavla, ob 8.15 z Raven. Spremljal nas bo avto, da boste lahko šli tudi tisti, ki se bojite, da bi morda na poti šlo kaj narobe.

DELA NA ZVONIKU
Hvala vsem, ki ste tudi v tem tednu priskočili na pomoč pri delu. Hvala vsem, ki ste tudi v tem tednu prinesli svoj dar v ta namen. Vsak evro je sedaj zelo dobrodošel.
V tem tednu bo zvonik dobil nov omet. Potem sledi namestitev odkapnih obrob in adaptacija kamnitih delov.

ZAKONSKI JUBILANTI
Vsi, ki letos v črniški župniji obhajate 5., 10., 15. … obletnico poroke, vabljeni na obhajanje jubilejev, ki bo na zahvalno nedeljo, 4. 11., v Črničah ob 9. uri. Prijava ni potrebna. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki ne boste dobili vabila.
 

Kako moliti rožni venec? ...

Bogoslužje:*

nedelja, 21. 10.,
29. NEDELJA
MED LETOM,
misijonska
Uršula,
devica in mučenka

KAMNJE ob 7.30
za † Štefana Mavriča, Skrilje 92

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo        
za † Vilmo Brankovič, p. n. Črniče 18

KAMNJE ob 10.30      krst otrok
za ozdravitev družinskega debla, p. n. Vrtovin

ponedeljek, 22. 10.,
Janez Pavel II.,
papež

KAMNJE ob 19.00
Po namenu, Kamnje 49
veroučna maša 

GOJAČE ob 18.00
za †† Jožefa in Karolino Čermelj, p. n. Gojače 8

torek, 23. 10.,
Janez Kapistran,
duhovnik

VRTOVIN ob 19.00
za † Nevenko Copič,
p. n. Klavora, Čezsoča 60

ČRNIČE ob 18.00
za † Štefanijo Bovcon in vse
†† iz družine, p. n. Črniče 67e

sreda, 24. 10.,
Anton Marija Claret,
redovnik

SKRILJE ob 19.00
za † Draga Novinca,
Skrilje 67         
18.30 spoved

MALOVŠE ob 18.00
za naše družine v zahvalo Materi Božji, p. n. Malovše 38

četrtek, 25. 10.,
Krizant in Darija, mučenca
dan suverenosti

KAMNJE ob 19.00
v priprošnjo za uspešno operacijo, Skrilje 72a
                         
18.40 spoved

ni svete maše

v Črničah večerna adoracija od 21.00 do 22.00, vmes možnost za spoved ali pogovor

petek, 26. 10.,
Lucijan in Marcijan,
mučenca

VRTOVIN ob 19.00
za vse †† Kandus,
Vrtovin 30      
18.30 spoved

ČRNIČE ob 18.00za †† Jožefa in Frančiško ter vse †† Ušaj, Črniče 27a

 

sobota, 27. 10.,
Sabina Avilska,

mučenka

v Skriljah ni svete maše

RAVNE ob 16.00
v zahvalo za 25 let zakona in za †† starše Avgusta in Marijo Čibej, Ravne 16

ČRNIČE ob 18.00za †† sestre in brate Podgornik, p. n. Črniče 3

od 17.00 do 18.00 spoved
ob 22.00 začetek češčenja

nedelja, 28. 10.,
29. NEDELJA
MED LETOM,
Simon in Juda Tadej,
apostola

Premik ure na sončni čas

CELODNEVNO ČEŠČENJE V ČRNIČAH
Prostovoljci (sporočite na 031 255 791) - tiha molitev od 22.00 do 8.30
8.30 molitvena skupina

KAMNJE ob 7.30
za † Alojza Nevredna, Vrtovin 114

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo        
za †† Antona in Bredo Gleščič, p. n. Črniče 94
takoj po maši skupno češčenje do 11. ure

KAMNJE ob 10.30
za vse †† Božič in Mervič, Vrtovin 75

smiley Za konec:
POLŽKI MOJI – Žena pošlje moža po kilogram polžev za francosko specialiteto. Mož na poti s tržnice sreča prijatelja, s katerim se že dolgo nista videla. Zavijeta v bližnjo gostilno. Pozno zvečer pride domov, pred vrati zloži polže na tla in pogumno pozvoni. Žena jezna odpre vrata, mož pogleda polže in reče: »No, gremo, polžki moji, že tako smo pozni!«

Arhiv oznanil ...