Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

»Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem.«
Jn 6,53–56

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Joz 24,1–2.15–18
2. berilo: Ef 5,21–32
evangelij: Jn 6,60–69

 

 

 

 

Bog ni božiček

Neki oče je odhajal iz nakupovalnega središča s polno trobo nakupljenih reči. Za njim je hodil šestletni sin. Videti je bil slabe volje in žalosten. Oče mu je rekel: »Kaj bi še rad? Kupil sem ti risalni blok, kupil sem ti čopiče, odišavljeno radirko. Kupil sem ti bombone in žvečilne gumije. Kaj bi še rad?!«
»Primi me za roko,« je dejal otrok.*

Bog je Oče. Drugačen je. In zgodi se, da smo v trgovini z njim ravno na nasprotni strani. Mi imamo polne roke, on pa si želi dotika z roko. Pomislimo, kolikokrat Boga presojamo po tem, kaj nam bo dal. Ko gre nekaj narobe, pomislimo, zakaj je nam je to dopustil, kje morda nismo bilo dovolj dobri, da se nam je to zgodilo. Kakor tisti oče v trgovini mislimo, da nam bodo darovane stvari pregnale žalost.

Ali torej od Boga pričakujemo nagrado ali kruh? Začelo se bo »šolsko« leto. Mnogi bodo pomislili, kaj vse bo spet treba narediti za vero, za Boga, Cerkev … Spet bodo urniki in odmerjanje časa. Spet bomo v skušnjavi, da začnemo računati, koliko od tega bomo namenili »za Boga«. Poskušajmo letos obrniti logiko. Kaj ko bi se rajši pustili prijeti za roko? Kaj če bi poiskali samo dotik?

»Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene uživa, žível po meni.« Že kar nekaj nedelj zaporedoma poslušamo o kruhu. Jezus ne govori o tem, kaj bomo dobili. Svetuje nam, kako lahko začnemo živeti »po njem«. Kdor njega uživa, ne bo več živel kot drugi religiozni ljudje. Bog zanj ne bo več »mož z brado«. Kdor se z Jezusom hrani, postaja sin, hči. Brez izkušnje ne moreš vedeti, kdo je tvoj oče.

Bog ni božiček z brado in nam ne prinaša polne koše daril. Postal je kruh, še več, postal je »meso, za življenje sveta«. Lahko se ga dotaknem.

župnik

 

* Prim. B. Rustja, Zgodbe kažejo novo pot, Ognjišče 2018.

Arhiv oznanil ...

 

Verovati pomeni zaupati brez jamstva.

Karl Jaspers   vir...

Povečaj
  • Mesta za sobotno romanje so zapolnjena, ni več prijav.

    20 August, 2018 - 22:12

Oznanila, 20. nedelja med letom, 19. avgusta 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf370.62 KB

»Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene uživa, žível po meni« (Jn 6,57)

 

 

 

 

ŠAGRA V GOJAČAH
V nedeljo ob 9. uri vabljeni v Gojače na šagro sv. Jerneja. Pri maši ofer za povrnitev stroškov obnovitvenih del. Cerkev je dobila novo instalacijo, zračenje in je prebeljena. Na severni strani pa ste uredili novo drenažo. Hvala vsem, ki ste opravili veliko prostovoljnega dela, in tistim, ki ste prispevali darove! Namensko smo od lani zbrali 2.347 €. Nabirka pri maši bo namenska za pokritje stroškov.
Vabljeni, da se po maši ustavimo na likofu. Gospodinje naprošene, da prispevate nekaj malega peciva; prinesite kar v nedeljo v prostor pod zvonikom.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Mesta so zapolnjena, ni več prijav.
V soboto romamo na otok Krk in Košljun. Odhod obeh avtobusov bo ob 6. uri iz Črnič, pobirata po vaseh, v Dobravljah ob 6.15. Vsak romar mora imeti s seboj veljavno osebno izkaznico ali potni list! Tisti, ki ste se prijavili do zapolnitve mest, vstopite na avtobus št. 1., oni, ki ste se zapisali na čakalno listo in pozneje, imate prostor na št. 2. Prispevek je 20 € za odrasle in 15 za otroke do 15 let; vključen je prevoz, vstopnina in ladjica. Kosilo bo iz popotne torbe (vse ponudbe za skupni topli obrok so bile predrage). Obiskali bomo mesto Krk s sedežem škofije, kjer sta kot škofa delovala Primorca Srebrnič in Mahnič. Iz bližnjega mesta Punat se bomo odpravili na majhen otok Košljun s frančiškanskim samostanom, ki ima zelo bogato zgodovino. Popoldne bomo obiskali tudi Marijino svetišče na Trsatu. Vrnili se bomo do 20. ure.

URNIK VEROUČNIH SKUPIN
je objavljen na spletni strani. Hvala katehistinjam, ki ste pripravljene iz tedna v teden darovati čas za skupno dobro. Starše prosim, da usklajevanje ur in dolžnost verouka sprejmete z dobro voljo in odraslim zgledom.
Starše toplo vabim na pot delavnic molitve in življenja, ki bodo v Črničah od septembra. Posebej pa vabljeni na septembrsko ali oktobrsko duhovno obnovo – romanje v Medžugorje. Z Bogom bodo vsakdanje skrbi postale lažje! Urnik.pdf

V TOREK
bodo otroci in animatorji oratorija v Križu svojo dnevno pešpot popoldne sklenili v Kamnjah; vabljeni k sveti maši ob 16. uri.

HVALA
Veroučenci ste praznik Marijinega vnebovzetja v Vrtovinu zelo polepšali s svojimi izdelki in limonado. Marija je bedela nad vami, saj ste s prostovoljnimi prispevki sožupljanov zbrali kar 175,46 €. Hvala darovalcem za velikodušnost, ki bo deklici Penlop in drugim otrokom v Zambiji omogočila šolanje ter jih popeljala v lepše življenje! Hvala veroučencem in vsem drugim, ki ste sodelovali ter pomagali!

V MEDŽUGORJE
gremo 20. septembra popoldne. Sedaj nas je prijavljenih 38.

DELO IN SREČANJE NA SVETEM PAVLU
V soboto, 1. septembra, vabljeni (če bo vreme dopuščalo) na Svetega Pavla, začetek ob 9. uri. Malo delovne akcije, druženje ob prigrizku, predstavitev in pobude ob skupnem projektu predstavitve stare naselbine. Še posebej vabimo mlade, da pridete zraven in s svežimi idejami sodelujete pri skupni skrbi za prihodnost Svetega Pavla.
S seboj lahko prinesete tudi kakšne grablje ali drugo orodje in (neobvezno) kakšen prigrizek.

OBISK MISIJONARKE
Konec avgusta nas bo obiskala misijonarka, uršulinka s. Andrejka Godnič, moja sošolka doma iz Komna. Predstavila bo svoje izjemno zanimivo delo med Perujci. Zanjo smo na Svetem Pavlu o božiču zbirali darove, zdaj ji jih bomo izročili. Ob tem bo še dražba ročno izdelane Svete družine s Svetega Pavla. Že sedaj vabljeni, da si rezervirate večer, v petek, 31. avgusta v Kamnjah.

NAUČIMO SE MOLITI, DA BI MOGLI ŽIVETI
V letu misijona zelo priporočam pot 15 zelo konkretnih srečanj, v katerih se vam bo zgodil premik v vsakdanjem življenju. Prvo informativno srečanje bo v sredo, 29. avgusta, v župnišču v Črničah.

 

Bogoslužje:*

nedelja, 19. 8.,
20. NEDELJA
MED LETOM,
Janez Eudes,
duhovnik

KAMNJE ob 10.30            
za †† Bajc, Potoče

ČRNIČE ob 9.00         
za župnijo   
krst otrok
za †† redovnice in duhovnike črniške župnije

KAMNJE ob 10.30            
za †† Kravos in Vodopivec, Potoče

ponedeljek, 20. 8.,
Bernard;
opat

KAMNJE ob 20.00
v zahvalo za 10 let poroke,
Vrtovin

ČRNIČE ob 15.30
pogrebna za †† Miroslava Rijavca, Črniče

torek, 21. 8.,
Sidonij (Zdenko),
škof

SKRILJE ob 8.00
za † Silvota Rustja, umrl v Kanadi (mašuje Peter Kravos)

KAMNJEob 16.00
sveta maša z
otrokiin animatorji kriškega oratorija

ČRNIČE ob 19.30
za † Pavlino Paljk,
p. n. darovalcev

sreda, 22. 8.,
Devica Marija Kraljica

v Skriljah ni svete maše

MALOVŠE ob 19.30
za † Danila Cigoja,
p. n. Majda

četrtek, 23. 8.,
Roza iz Lime,
redovnica

v Kamnjah ni svete maše

ČRNIČE ob 19.30   
za † Franca Persiča in na čast Materi Božji, p. n. darovalca

ni večerne adoracije

petek, 24. 8.,
Jernej,
apostol

VRTOVIN ob 20.00
za vse †† Gerželj
in Rustja, Vrtovin

ČRNIČE ob 19.30
za †† Krkoč in ozdravitev družinskega debla, p. n.

sobota, 25. 8.,
Ludvik IX. Francoski,
kralj

na romanju: po namenu

ČRNIČE ob 19.30
za † Slavico ter vse †† Fišer
in Mavrič, p. n. Črniče

nedelja, 26. 8.,
21. NEDELJA
MED LETOM,
Ivana Bichier,
redovna ustanoviteljica

KAMNJE ob 7.00            
Za †† Ivana, Zora in Vojka Bratina, Skrilje

ČRNIČE ob 7.30         
za župnijo

GOJAČE ob 9.00            
za † Lenarta Čermelja, Gojače

KAMNJE ob 10.30            
za † Dušana Lozarja in v zahvalo, Vrtovin

* OBJAVLJANJE PODATKOV – Zaradi novega zakona o varstvu podatkov so mašni nameni od junija 2018 na spletni strani objavljeni brez hišnih številk. Tudi za druge objave (o krstu, obhajilu …) bo moral posameznik dati pisno privolitev.

smiley Za konec:
ZAVETNIK – Kmet mora na davčno upravo, žena mu svetuje: »Pa kar priporoči se svetniku, ki je zavetnik v davčnih zadevah.« »Prav imaš. Ampak kateri svetnik je to?« Žena: »Mislim, da je to sveti Jernej. Saj so njega živega odrli, mar ne?«

Arhiv oznanil ...