Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev  Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev  Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev  Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Naročil jim je, naj ne jemljejo na pot nič drugega kakor le palico, ne kruha ne torbe ne denarja v pasu; ampak naj imajo sandale na nogah in naj ne oblačijo dveh oblek. In govoril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete od ondod. In če vas kak kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in v pričevanje zoper nje otresite prah s svojih nog.«
Mr 6,8–11

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Jer 23,1–6
2. berilo: Ef 2,13–18
evangelij: Mr 6,30–34

 

 

 

Brez prtljage

Sveto mater Terezijo iz Kalkute so nekoč vprašali: »Zakaj na tvojem obrazu vedno sije nasmeh?« Svetnica jim je tiho odgovorila: »Ker moje roke brišejo veliko solz.«

Česa takega zlepa ne zaslediš v današnjih duhovnih receptih. Da bi si omogočil nasmeh na obrazu, moraš delati predvsem na sebi, se duhovno izpopolnjevati, pravijo moderni »oznanjevalci« sreče. Morda tudi kristjani k maši ali k molitvi pristopimo s tem glavnim namenom: da bi bolj izpopolnili sebe. Toda vse to lahko postane duhovna lastnina, odvečna prtljaga. Medtem pa roke, ki brišejo solze, zarišejo globlji nasmeh v gube našega obraza.

V tem smislu lahko razumemo Jezusovo naročilo apostolom: »naj razen palice ne jemljejo s seboj ničesar …« Palica je že od Mojzesa naprej znamenje, da deluje Bog, ne mi. Škofje imajo pri oznanjevanju palico, ki jih spominja, naj ne oznanjajo sebe. Biti duhovno izpopolnjen je zelo nevarna prtljaga. Ob njej se takoj ustrašimo zase. Ko ni duhovnega uspeha, ko mladi in otroci ne gredo po željenih poteh, ko v veri ne doživljamo več nekdanje potrditve, nas to ne zbliža z Bogom, ampak se začnemo spraševati, kaj delamo narobe.

Duhovna izpopolnjenost pride potem. Ni v naši lasti niti pod našim nadzorom. Je sad! Jezus jim v tem Markovem odlomku ni naročil, naj ozdravljajo. In ker niso bili navezani na uspeh, so »izgnali veliko hudih duhov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravili«. Je sad rok, ki brišejo solze drugim.

Morda tudi ti danes doživljaš duhovni neuspeh. Morda ga doživljaš pri svojih domačih, morda v okolici ali pa kar pri sebi. Zato ne pozabi na Jezusovo naročilo: Ko doživite neuspeh, pojdite od tam in si otresite prah z nog. Ne dovoli, da te usmerja bodisi uspeh bodisi neuspeh. Naj ostane le palica.

Mati Terezija je imela na obrazu veliko gostih gub. Ne nasedaj duhovnostim, ki ti obljubljajo gladko, srečno in nasmejano kožo. Ne bodi navezan na lastno prtljago. Dovoli rajši, da Kristus uporabi tvoje roke. In ob svojem času se bo med tvoje gube zarisal globlji nasmeh.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

Poznam moč, ki jo ima pokorščina, da naredi lahke stvari, ki se na prvi pogled zdijo nemogoče.

sv. Terezija Avilska    vir...

Povečaj

Oznanila, 15. nedelja med letom, 15. julija 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf198.95 KB

»Naročil jim je, naj ne jemljejo na pot nič drugega kakor le palico, ne kruha ne torbe ne denarja v pasu; ampak naj imajo sandale na nogah in naj ne oblačijo dveh oblek« (Mr 6,8).

 

 

 

 

 

KRIŠTOFOVA NEDELJA
»Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti.« Kot vsako leto se bomo v nedeljo spomnili misijonarjev in v poseben nabiralnik darovali za misijonska vozila. Po svetih mašah bo blagoslov vozil.

HVALA
vsem darovalcem za obnovitvena dela in vsem prostovoljnim delavcem. Še naprej zbiramo in dobrodošel vsak najmanjši dar za prezbiterij v Skriljah, za obnovitvena dela v Gojačah in za jesensko večje delo: obnovo zvonika v Kamnjah.

V STRŽIŠČE
V nedeljo, 29. julija, začnemo teden za dijake in študente v Stržišču. Vabim, da se še kdo prijavi župniku ali Danilu na 041 860 640 ter tako poskrbi za še eno nepozabno izkušnjo, celotedensko druženje in duhovno poglobitev med počitnicami.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Letos bomo poromali v soboto, 25. avgusta, na otok Krk in Košljun. Tam sta kot škofa delovala dva Primorca: Anton Mahnič iz Kobdilja  in Josip Srebrnič iz Solkana. Nazaj grede bomo obiskali še Trsat.

ROMANJE V MEDŽUGORJE
bo, če bo dovolj prijav, od 20. do 23. septembra. Zakonske pare pa lepo vabim, da si privoščijo čas zase in poglobitev na romarskih duhovnih vajah v Medžugorju konec oktobra; odhod 28. 10. popoldne, prihod 31.10. zvečer. Prijavite se čim prej do septembra, da bomo videli stanje in če bo treba, združili oboje v eno.

Bogoslužje:*

nedelja, 15. 7.,
15. NEDELJA
MED LETOM,
Bonaventura,
škof in cerkveni učitelj

KAMNJE ob 7.00
za † Gabrijela Brica in †† starše Rustja, Potoče

ČRNIČE ob 9.00
za vse †† prijatelje in znance, p. n. darovalcev

SKRILJE ob 9.00            
za župnijo          posvetitev oltarja in procesija SRT
za †† Olgo in Srečka Rovtarja, Skrilje

ponedeljek, 16. 7.,
Karmelska Mati Božja (Karmen)

KAMNJE ob 20.00
za †† Pettirosso,
Kamnje

v Črničah ni svete maše

torek, 17. 7.,
Hedvika Poljska,
kraljica

VRTOVIN ob 8.00
za † Pavlo Feuče Hannon,
umrla v Ameriki

ČRNIČE ob 19.30
za †† Milorada Čulibrka in Miro Rutar, p. n. Črniče

sreda, 18. 7.,
Elij iz Koštabone
mučenec

SKRILJE ob 20.00
za † Alojza in †† starše Valič, Skrilje

MALOVŠE ob 19.30
za †† Frančiško, Ludvika in Mileno Rogelj, p. n. Malovše

četrtek, 19. 7.,
Makrina Mlajša,
devica

KAMNJE ob 20.00
za † Karlo Rijavec,
Kamnje

RAVNE ob 19.30   
po namenu,
Košuta, Ravne

v Črničah adoracija od 21.00 do 22.00

petek, 20. 7.,
Marjeta Antiohijska,
mučenka

VRTOVIN ob 20.00
za †† Pavla in Kazimirja Stibilja, Vrtovin

ČRNIČE ob 19.30
za † Milana Mohorčiča,
p. n. Črniče

sobota, 21. 7.,
Danijel (Danilo),
prerok

SKRILJE ob 8.00
za †† Petra in Fani Pahor, Skrilje

ČRNIČE ob 19.30
za †† brate Kosovel in †† starše,
p. n. Črniče

nedelja, 22. 7.,
16. NEDELJA
MED LETOM,
Krištofova,
Marija Magdalena,
svetopisemska žena

KAMNJE ob 7.00                        pri vseh mašah blagoslov vozil
za † Cvetko Mavrič, Skrilje, 30. dan

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
za † Lenarta Črmelja in njegove †† starše, Gojače

KAMNJE ob 10.30            
za † Ivano Lozar, Vrtovin

* OBJAVLJANJE PODATKOV – Zaradi novega zakona o varstvu podatkov so mašni nameni od junija 2018 na spletni strani objavljeni brez hišnih številk. Tudi za druge objave (o krstu, obhajilu …) bo moral posameznik dati pisno privolitev.

smiley Za konec:
FRANCOZI – Naftni šejk je obiskal Pariz, se sprehodil do Eifflovega stolpa in komentiral: »Joj, so nesposobni ti Francozi! Že tretjič sem v Parizu, pa še vedno niso prišli do nafte!«

Arhiv oznanil ...