Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Podružnice

podružnice župnije ČRNIČE

VRTOVIN
Marija vnebovzeta
Podružnična cerkev  Marije vnebovzete

VRTOVIN
Sv. Pavel
Podružnična cerkev  Svetega Pavla

SKRILJE
Marjeta Antiohijska
Podružnična cerkev  Marjete Antiohijske

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

 In Peter ga je potegnil k sebi in ga začel grajati. On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.
Mr 8,32–35

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1. berilo: Mdr 2,12.17–20
2. berilo: Jak 3,16 – 4,3
evangelij: Mr 9,30–37

 

 

 

Za menoj

Svetemu škofu Martinu se je nekoč prikazal hudič, ki si je privzel podobo in obleko Kristusa. Začel ga je hvaliti, kako dober in uspešen svetnik je. Toda sveti Martin ga je hitro razkrinkal: »Ti nisi Kristus.« »Kako da ne? Kristus sem, ki te je odrešil in ti hoče dobro.« »Nisi! Lažeš in se pretvarjaš.« »Kako lahko rečeš kaj takega, mar me ne vidiš, da sem res Kristus?«  »Nisi Kristus, ker na tvojem telesu ni ran.« »Motiš se. Mar ne veš, da sem vstal od mrtvih in ran ni več?« »Ravno zato nisi pravi Kristus. Vstali Kristus ima pravo telo in na njegovem telesu so še vedno rane, poveličane rane.« Satan je bil razkrinkan in se je pobral ...

Tako kakor vstalega Kristusa lahko prepoznamo tudi njegovo Cerkev. Cerkev, ki je le duhovna, popolna, brez telesa in brez ran, ni resnična Cerkev. In hudič bi tudi danes rad predstavil tako Cerkev. Edino resnične Cerkve se namreč zares boji. Kajti njegovo telo smo. Krstiti se pa dajo takšni in drugačni. V cerkev hodimo takšni in drugačni.  Vodijo jo takšni in drugačni. A še vedno smo Cerkev, njegovo pravo vstalo telo.

Kristus se je poročil s Cerkvijo in z njo postal eno telo (celo meso), tako kot se mož poroči z ženo in z njo postane eno telo. Na začetku ima o njej svoje predstave, z leti jo lahko vzljubi takšno, kakršna je, polna pomanjkljivosti. Enako je z našo ljubeznijo do Cerkve.

Učenec Peter, vedno poln idej, hoče Kristusa poučiti. Ne more še sprejeti poraza, ki ga je Jezus napovedal. »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« (Mt 16,22). Peter vidi pred seboj človeško popolno Cerkev. Takšno, kakršno želi hudič. Kajti taka Cerkev ne potrebuje Kristusa, lahko deluje sama in kaže svojo popolnost, misleč, da bo s tem kazala na Boga. Takšni kristjani ne hodijo za Kristusom, ampak pred njim. Zato je Jezus tako nerazumljivo odločen: »Poberi se, za menoj, Satan!«

Mar ne sporoča Kristus danes tudi nam enako: »Za menoj!« Ne začni hoditi pred menoj. Tudi danes bi mnogi radi Cerkev po svoji predstavi in meri. Nekateri bi na drugi strani še kar naprej prikrivali njena sprevržena dejanja in jih zanikali: »To se ti nikakor ne sme zgoditi.« In tudi danes nekateri raje odidejo, kot so odšli učenci, kot je najbolj kruto odšel Juda Iškarijot. Kot so odšli zeloti, ker jih je Jezus politično razočaral in ni podprl njihove stranke.

Resnično Cerkev prepoznamo po tem, da ima rane. In samo taka, ranjena – Božja Cerkev – lahko razume človeka, ki je danes potolčen in v stiski. Peter je šele pozneje razumel, da bo Jezusov uspeh zelo drugačen od njegove predstave. In razumel je, da verovati pomeni hoditi za Kristusom.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Sem temna luč? varljiva luč? Žarnica brez stika. brez toka in tako ne izžarevam svetlobe? Z vsem srcem si prizadevajte, da boste svetla luč.

sv. mati Terezija   vir ...

Povečaj
  • Umrl je Danilo Brankovič, Črniče 79c. Pogreb bo v Malovšah, v četrtek ob 17. uri (dve uri prej bo žara v cerkvi). Pokojnega Danilota priporočamo v molitev!

    18 September, 2018 - 18:29

Oznanila, 24. nedelja med letom, 16. septembra 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf229.98 KB

On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« (Mr  8,33).

 

 

 

 

 

 

 

UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO
Za iskalce, za nekrščene, za one, ki so samo krščeni, in tiste, ki niso birmani … Lahko se pridete pozanimat danes, v nedeljo, 16. 9., ob 16. uri v župnišču v Batujah. Več: 031 301 114.

MLADI
V petek se dobite sami v župnijski kuhinji v Kamnjah ob 20. uri.

VEROUK
Ta teden odpade verouk za četrtkove skupne v Črničah. Srečanj za starše v tem tednu ni.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR
Ob vseh drugih dejavnostih otroke zelo vabim k petju. Vaje so ob petkih v Kamnjah ob 17. uri, v Črničah pa ob nedeljah po sveti maši.

POPOLDNE V KAMNJAH
Program za otroke in mladostnike Popoldne v Kamnjah je vsako sredo ob 17. uri v veroučni učilnici.

ROMANJE V MEDŽUGORJE
Odhod avtobusa je v četrtek ob 14. uri z avtobusne postaje v Črničah. Pobira še po vaseh. Prihod na cilj predvidoma ok. 23. ure, takoj namestitev in počitek. Nastanjeni bomo blizu cerkve. Romarje naj povezuje devetdnevnica (na spletni strani). Ne pozabite na veljavni osebni dokument, naročite lahko evropsko zdravstveno kartico. Romamo s prošnjo za vse župljane za blagoslov misijona.
Petek in sobota sta namenjena duhovnemu programu. Popoldne obisk skupnosti in pričevanje, prosti čas za osebno molitev, spoved. Vračamo se v nedeljo po jutranji maši.
Za romarske duhovne vaje za pare zadnje dni oktobra je še nekaj prostih mest.
Devetdnevnica - priprava na romanje ...

ZAČETEK DEL NA ZVONIKU V KAMNJAH
Pred nami je kar zahtevno obnovitveno delo. Začenjamo v tem tednu. Da bi čim bolj zmanjšali finančne stroške, prosim prostovoljce, da bi že v tem tednu pomagali pri odstranjevanju starega ometa. Pridne roke bomo potrebovali od srede naprej. Za dodatno dogovarjanje in informacije lahko pokličite Marka Rovtarja.

ZAKAJ TAKO VELIK POSEG?
Obnova celotnega ometa zvonika in zahodne fasade še ni bila načrtovana. Pred  enim letom (kmalu po obhajanju 90-letnice cerkve) se je pokazala nujna potreba, ko so z višine začeli odpadati večji kosi ometa. Zaradi vremenskih vplivov se bo skozi načete površine odpadanje le še pospešilo. Tako smo se, čeprav nimamo finančne rezerve, odločili za obnovo. Potrebna je bila dobra priprava, izbira izkušenega, primernega in kvalitetnega izvajalca, da bosta delo in denar zanesljivo  vložena za dolgo časa. Izbrali smo izvajalca Marka Rovtarja s sodelavci. Leta 2015 so že obnovili vzhodni del cerkve. V zadnjih letih so obnovili veliko fasad na cerkvah in zvonikih po drugih župnijah. Potrebno je temeljito očistiti podlago in fasado izvesti s preverjenimi izvajalci in materiali. Z današnjimi preizkušenimi materiali ima paropropustna in vodoodbojna ter trdna fasada veliko daljšo življenjsko dobo.
Tudi zaradi ugodnejših vremenskih razmer bo delo opravljeno zdaj, jeseni.
Vsa pretekla leta ste mnogi že zelo veliko darovali in v kamenjski župniji je bilo res veliko narejenega. S pravim namenom žrtvovani dar se gotovo povrne nekje drugje! Skušali bomo zbrati čim večji del potrebnih sredstev in z odlogom dela plačila še v naslednjem letu poplačati stroške. Predračun vseh obnovitvenih del, vključno z dodatnimi posegi (kleparska dela, obrobe), je 48.000 €. To zgornjo mejo bomo znižali z nekaj prostovoljnega dela in drugačno izvedbo vogalov.
Vsota je za župnijo resnično velik zalogaj. Zato za nekaj časa ne bomo odpirali novih del. Iskali bomo tudi druge dobrotnike in sponzorje. Prosim za molitev, da bi delo prišlo do konca brez nesreč in da z Božjo previdnostjo in človeško dobroto dobimo potrebna sredstva.
Na zalogi so še podarjeni izvodi knjige g. Pavla Bratine Župnija sv. Mihaela v Kamnjah na Vipavskem in njene cerkve. Dar za to knjigo gre v celoti za obnovo zvonika, doslej smo tu zbrali 2.020 + 1.520 drugih namenskih darov.
Prosim, da strnemo moči, da morda posredujete prošnjo kakšnim znancem in sorodnikom, ki živijo drugje ali v tujini, da po možnosti tudi oni nekaj prispevajo. Gre za našo skupno župnijsko cerkev in vsak evro bo zelo dragocen.

V NEDELJO
ne bi jutranje maše. Ob 9. in 10.30 bo maševal p. Vid Lisjak. Tudi na šagro sv. Mihaela, 30. 9. bo v Kamnjah samo ena skupna praznična maša.

KATEHETSKO PASTORALNA ŠOLA
Versko izobraževanje za vsakogar. Vpis do 21. septembra, vse druge informacije na spletu.

ŽUPNIJSKI MISIJON
S preprosto molitvijo se pripravljamo na medžupnijski misijon. Misijon je predvsem Božji obisk, Božji dar. Vsakih nekaj let naj bi dali prostor, da lahko Kristus prevetri in obnovi naše krščansko življenje.
Za zdaj je pomembno, da si dobro označimo predvideni čas, da že vnaprej računamo. Tako bomo ob pritisku številnih drugih dejavnosti lahko takrat dali prostor Bogu in drug drugemu.
Misijon se bo začel v soboto, 16. marca, in bo trajal do nedelje, 24. marca. To je drugi postni teden (pozna velika noč). Vpet bo med god svetega Jožefa in praznik Gospodovega oznanjenja.
Povezal bo župnije Batuje, Črniče in Kamnje, zato bo priložnost, da »gremo ven« iz nekaterih okvirov ter se odpravimo k bratom in sestram v drugi župniji.
Daleč najpomembnejši pa sta molitev in priprava. Zato skupaj z molitvijo darujmo svoje križe, žrtve, dobra dela v ta namen.

HVALA
Vsem, ki ste poskrbeli za odstranitev stare talne obloge, čiščenje in namestitev nove v spodnji učilnici v Kamnjah. Hvala tudi vsem staršem, ki v obeh župnijah redno skrbite za čistočo veroučnih prostorov.

Pred nami je:
nedelja, 30. 9., šagra svetega Mihaela v Kamnjah.

Bogoslužje:*

nedelja, 16. 9.,
24. NEDELJA
MED LETOM,
Ljudmila (Milka),
kneginja in mučenka

KAMNJE ob 7.00 
za †† starše Bratina in stare starše Vodopivec, Kamnje

ČRNIČE ob 9.00
za župnijo
za vse †† Ipavec in Ušaj, p. n. Gojače

KAMNJE ob 10.30 
Bogu v čast in zahvalo, Vrtovin

ponedeljek, 17. 9.,Robert Bellarmino,
škof in cerkveni učitelj

KAMNJE ob 19.00
za †† Štefana in Helgo,
p. n. Kamnje

GOJAČE ob 19.00
po namenu

torek, 18. 9.,
Ariadna,
mučenka

VRTOVIN ob 19.00
v dober namen,
Vrtovin

ČRNIČE ob 19.00
za † Miroslava in Renato Rijavec, 30. dan

sreda, 19. 9.,
Januarij,
škof in mučenec

SKRILJE ob 19.00
za † Anko Čehovin,
Skrilje

MALOVŠE ob 19.00
za † Danila Cigoja,
p. n. Malovše

četrtek, 20. 9.,
Andrej Kim in drugi korejski mučenci

KAMNJE ob 8.00
v čast sv. Jožefu za varstvo in blagoslov pri obnovi zvonika

RAVNE ob 19.00
na čast Materi Božji za zdravje, p. n. Ravne
 v Črničah ni večerne adoracije

petek, 21. 9.,
Matej,
apostol in evangelist

ni svete maše v Vrtovinu

ČRNIČE ob 19.00
za
††  Jožefa in Angelo Hvalič,
p. n. Črniče

sobota, 22. 9.,
Mavricij,
mučenec

ni svete maše v Skriljah

ČRNIČE ob 19.00
za † Franca in vse
†† Podgornik, p. n. Črniče

nedelja, 23. 9.,
25. NEDELJA
MED LETOM,
Slomškova;
Pij iz Pietrelcine, redovnik

ni jutranje svete maše v Kamnjah

ČRNIČE ob 9.00
za †† starše in stare starše Rebek, p. n. Malovše
po namenu

KAMNJE ob 10.30 
za †† Alojzijo in MiraVodopivca, Potoče

v Medžugorju: za župnijo

* OBJAVLJANJE PODATKOV – Zaradi novega zakona o varstvu podatkov so mašni nameni od junija 2018 na spletni strani objavljeni brez hišnih številk. Tudi za druge spletne objave (o krstu, obhajilu …) bo moral posameznik dati pisno privolitev.

smiley Za konec:
ŠOLA – Učitelj na avtobusni postaji nagovori deklico: »Ali že hodiš v šolo?« »Ja, v prvi razred.« Učitelj hoče pokazati svoje pedagoško znanje: »Ugani, kdo sem: star sem trideset let in še vedno hodim v šolo.« »Mislim, da moraš biti zelo neumen.«

Arhiv oznanil ...