Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je bil Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril:  »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.
Mt 28,16–20

Odlomki Božje besede
na praznik SRT:
1. berilo: 2 Mz 24,3–8
2. berilo: Heb 9,11–15
evangelij: Mr 14,12–16.22–26

 

 

 

 

Kaj bo z mano?

 

Mati je pripovedovala: »Z dveletnim sinom sem šla na obisk k stari mami. Ko sva bila tam, je prišel uslužbenec iz trgovine in ji prinesel kosilo. Ko je prijazno pozdravil mojega sina, je še povedal, da ima sam osem otrok. »Osem otrok,« sem vzkliknila. »Svojega sina imam tako rada, da si ne morem zamisliti, da bi to ljubezen delila na osem otrok.«
Mož ji je odgovoril: »Ljubezen se ne deli, se množi!«1 Ljubezen je nekaj posebnega. In samo zato je Sveta Trojica nekaj posebnega. Zato je Bog kakor drugačen vodnjak. Bolj ko iz njega piješ, več vode je v njem.

Toda logika narave in sveta ni taka. Narava se sicer bujna in se širi, vendar se na koncu le bori za obstanek. Tudi človek je iz narave in zato se bojimo.

»Kaj bo z mano?« To vprašanje smo prinesli na svet. Otrok se po rojstvu globoko v sebi nezavedno sprašuje: »Kaj bo z mano?« Sem sam ali je še kdo?« »Bom preživel?« Narava ni dovolj, ljubeča navzočnost očeta in mame ter drugih, torej skupnost ga potegne iz tega spraševanja. To se še globlje zgodi pri krstu.

In kasneje v življenju ostaja ta strah, »kaj bo z menoj«. Ko z zaljubljenostjo na nov način »nekdo drugi« vstopi v naše življenje, se za nekaj časa umakne. In potem se ta v naše telo zapisani naravni »boj za obstanek« ponovno pojavi. V raznih oblikah. In kaj vse odrasli delamo, da bi »preživeli«. Pa si tega ne priznamo. Ali ni fovšija le eden od načinov, kako se borimo za obstanek?

Ko smo bili majhni in ko smo bili zaljubljeni, smo »vedeli«, da potrebujemo drugega. Kako to, da kasneje to pozabimo!? Odgovor je preprost. Zato, ker nismo Bog. Samo Bog se ne boji zase. Ne zato, ker je »car«, ker je sam vsemogočen, vseveden … Ne! Takega Boga smo si zamislili mi. Tudi v mnogih pobožnostih in religijah. In ker se nam je tak bog uprl, smo ga danes naredili za pozitivno energijo. Samo da si »pozitiven«, pa si že O.K. To je grob sodobne družbe in tudi zaraščen grob mnogih kristjanov.

Jezus je pokazal, da Bog ni tak. Toda pokazati in naučiti še ni dovolj. Zato naroči: »Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Človek ne more poznati Boga, dokler ne živi z njim. Tega pa se ne da »natankati« kakor na bencinski postaji. Lahko se le znajdeš v skupnosti treh Oseb, kakor se dojenček kar znajde v družini. In to je krst. Zato se kristjani pokrižamo. Pozitivno energijo lahko natankaš. Ljubezni pa ne moreš.

In če te življenje vedno bolj stiska, je to zate priložnost, da nehaš obiskovati bencinske postaje. Tam ne boš dobil odgovora na mučno vprašanje.

župnik

 

 

 

1 Zgodbe kažejo novo pot, Ognjišče 2018, 97.

Arhiv oznanil ...

Vsak človek je svet zase; vanj lahko stopimo po mostu ljubezni.

Walter Goes  vir...

Povečaj

Verouk obvestila

Tekoča obvestila ...

Konkretni primeri kratki članki
za starše na iskreni.net...

 

 

 

 

VEROUČNA SREČANJA DANES

Z veroučnimi srečanji otroci skupaj s starši dobivajo osnovno znanje o evangeljskem oznanilu, krščanskem življenju.
Vendar znanje ni prvi cilj veroučnih srečanj. Verouk želi v skupini oplemenititi izkušnjo, ki jo otrok od najbolj nežnih let doživi v svoji družini.
Veroučna srečanja poleg "učenja resnic" uvajajo v molitev in zakramentalno življenje, krepijo medsebojne prijateljske vezi.
V letu 2016/17 je obiskovalo verouk skupaj 152 otrok (v Kamnjah okroglo 90, v Črničah 62). Z župnikom sodeluje šest katehistinj in voditelji otroškega petja ter drugih dejavnosti.

Le s skupnimi močmi in živo medsebojno povezanostjo lahko odpiramo pot Božjim dotikom.  Z njimi nas Bog sam išče in si želi bližine z nami. Verska vzgoja tako ni najprej učenje, kaj naj mi naredimo za Boga, ampak najprej pripovedovanje, kaj vse je Bog že naredil za nas.

Družinsko vzdušje je tisto, ki najprej pripravlja otrokov duh, dušo in telo, da bo zmogel v življenju dati svoj svobodni odgovor. Za to se trudimo pomagati staršem pri njihovem danes zelo napornem delu s srečanji, predavanji in druženji.

Otroci nosijo bremena vsega, kar "starejši" nismo med seboj predelali in razrešili. Zato je molitev za otroke najprej molitev za starše in katehete, da bi najprej sami sredi vsakodnevnih skrbi lahko pogumno živeli ne "za Boga" ampak "z Bogom".


ŠMARNIČARJI
V sredo pred praznikom lepo zaključite dragoceno vsakdanjo skupno molitev in zbiranje. Pohvala vsem, ki ste redno in z veseljem hodili, ter odraslim, ki ste jih podpirali.

ROMANJE NA SVETO GORO
Sedaj nas je zbranih deset; če nas bo dovolj  gremo skupaj z avtobusom v soboto, 2. junija, ob 8.20 z avtobusne postaje v Dobravljah in potem naprej skozi Gojače proti Črničam. Cena prevoza bo 7 €; kjer gre iz družine več otrok, prispevate samo za enega. Vrnili se bomo do 14.30. Če ne bo avtobusa, gremo z avtomobili.

ORATORIJ
Starši že lahko prijavite otroke na poletni oratorij v Kamnjah od 2. do 6. julija. Prijave tudi letos zbira Matevž Bone 051 854 775; matevz.bone@gmail.com.
Prispevek ostaja enak: za vsakega otroka/najstnika je 15€, za vsakega naslednjega otroka/najstnika iz družine pa 5€ manj. Zaradi skupin prosimo za prijave do 17. junija.

VEROUK
bo po urniku še do praznika svetega Rešnjega telesa. Prvi teden v juniju bo še spoved in film. Starše spominjam in vabim: računajte na zadnji dan maja na udeležbo pri maši, ko je praznik. Prvoobhajanci in drugi otroci vabljeni, da pripravite cvetje in ga potresate po poti med procesijo v Kamnjah.
Veroučna maša bo v nedeljo, 10. junija.
 

DRUŽINE LETOŠNJIH PRVOOBHAJANCEV
iz obeh župnij se v nedeljo, 27. 5. dobimo na skupni poti proti Svetemu Pavlu. Po maši v Kamnjah gremo na pot. Iz Črnič se pridružite ob 11.30 v Kamnjah ali malo pred poldne v Podgori. Na Svetem Pavlu skupna miza, nedeljsko kosilo iz popotnih torb. Če bo slabo vreme, odpade.

 

OTROCI ZA OTROKE, POSVOJITEV
Pohvala otrokom, ki ste v adventu in o božiču od svojih prihrankov namenili za vrstnike v misijonih. Koledniki ste po domovih za misijone zbrali 1.050 €.
Odslej nadaljujemo z drobnimi odpovedmi za dve posvojenki: v Kamnjah ste veroučenci posvojili deklico Penlop iz Zambije, v Črničah pa ima otroški zbor že posvojeno Birtukan iz Etiopije. Odslej boste tudi veroučenci v Črničah skupaj z zborom po razredih skrbeli zanjo.
Vsak razred ima svojo vazo, kamor dajete denar, ki ste ga prihranili. Denar v vazi ima smisel, če je zadaj odpoved kaki dobrini.

VEROUČENCI – SKUPAJ LAHKO POMAGAMO!
PENLOP KAWEME živi v Ndoli v Zambiji, kjer deluje misijon St. Joseph's. Tam je deloval slovenski misijonar p. Miha Drevenšek. Po njegovi smrti leta 2011 je projekt botrstva prevzel italijanski misijonar brat Camillo Venturini. Penlop (rojena 23. 7. 2008) je stara devet let in hodi v 3. razred osnovne šole. Prihaja iz družine s petimi otroki. Rada bi nadaljevala šolanje, a ji družina tega ne more omogočiti. Osnovna šola v Zambiji traja sedem let. Sledi ji petletna srednja šola. Ko otrok plača šolnino, lahko začne s poukom, ki se začne februarja. Če nima denarja za učbenike, jih preprosto nima. Več kot 1200 zambijskih otrok ima botre v Sloveniji. Po podatkih  je v zadnjem razredu osnovne šole večina otrok (90 %) brez učbenikov.
Vsak boter plačuje mesečno 12,00 evrov ali letno 144,00 evrov. S tem zneskom se krijejo stroški šolnine, šolske uniforme, dobi tudi zvezke in knjige, ki jih potrebuje.
Z majhnimi odpovedmi, ki se našim otrokom ne bodo poznale, bomo v župniji Kamnje pomagali Penlopi in ji omogočili šolanje. »Ne moremo delati velikih stvari –l delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo,« je dejala sv. mati Terezija. Star pregovor pravi: »Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača.«  Mi pa dodajamo: »Evro na evro šolnina za Penlopo.

katehistinje in župnik

 

VEROUČNE MAŠE
Lani smo začeli z veroučnimi mašami. Nekateri ste se kljub obveznostim lepo odzvali. Lepo prosim starše, da tudi letos podprete to tedensko mašo, h kateri naj pride več otrok. Ne pustimo, da otroci potonejo v posvetnosti, omogočimo jim stik s evharistijo. Med tednom lahko tudi zapojemo mladinske pesmi, če nas je več pri maši.
Ta teden bo v sredo v Skriljah.

* * *

URNIK VEROUKA 2017-18

Urnik smo uskladili skupaj s katehetinjami.  Upam, da boste starši s čim manj slabe volje in skrbi lahko prilagodili obveznosti. Kateheza je pomembna in je ne moremo primerjati z drugimi dejavnostmi. Usklajene ure pa je zelo težko prestavljati, ker se potem poruši ves sistem. Kar bo možno, se bomo še lahko dogovorili.

Knjige bodo na razpolago v župniji. Lahko jih tudi sami nabavite v knjigarni zvonček. Pozanimajte se pri drugih starših za rabljene učbenike.  PDF-urnik

KAMNJE

ČRNIČE

1. r.

2. in 4. četrtek v mesecu ob 17.30 skupaj s starši*
(za obe župniji skupno srečanje največ 45 minut, vsaj eden od staršev)

Praznujmo
in se veselimo

2. r.

poned. ob 17.00

Praznujemo
z Jezusom

 

   

3. r.

torek  ob 17.00

Kristjani praznujemo skupaj

2. in 3.  r.

četrtek ob 15.00

Kristjani praznujemo skupaj

4.  r.

četrtek ob 16.30

Pot v srečno življenje

4.  in 5 r.

četrtek ob 16.00

Pot v srečno življenje

5. r.

torek ob 17.00
(sp. učilnica)

Znamenja na poti k Bogu

 

 

 

6. in 7. r.

četrtek ob 16.30

samo litur. zv.

6. in 7. r.

torek ob 16.00

Naše življenje v Cerkvi

birmanci
(8.  9.  r.)

torek ob 15.00
(9. r. 1. možnost)

torek ob 16.00**
(8. r. 2. možnost)

Sveto pismo
(Youcat birma)

birmanci
(8.  9.  r.)

sreda ob 15.30

Sveto pismo
(Youcat birma)

Otroci do 7. razreda imajo tudi liturgični zvezek.
Prispevek za knjige poglejete v ceniku in prineste v ovojnici s pripisom, za koga gre.

pevski zbor

petek ob 17.00

pevski zbor

v nedeljo, takoj po maši

Program popoldne v Kamnjah sredo ob 17.00

Mladinsko srečanje skupaj ob petkih zvečer v Kamnjah.

Starši, spodbudite otroke tudi k sodelovanju v skupini strežnikov, pevskem zboru, popoldne v Kamnjah,  pritrkovalcih ...

­

* Starši, ki vpisujete na novo v prvi razred, prosim, ne ustrašite se verouka skupaj s starši. Ne gre za dodatno nalaganje in dodajanje. Pri tem vam grem na proti z »manj količine in več stika«. Dobivali se bomo vsak drugi teden tako, da tudi vi odnesete nekaj hrane, ki je vi odrasli še kako potrebujemo.

Lepo je, če utegneta priti oba starša, vsekakor pa vsaj eden. Poznejša ura ob četrtkih, upam, da ne bo delala prevelikih preglavic.

** Birmanci v Kamnjah imate dve možnosti, načelno ob 15.00 9.r in uro kasneje 8. r.. lahko pa izberete drugo skupino, če se vam obveznosti pokrivajo. Vsebina je za obe skupini enaka.

župnik

 

Vsebine za današnje družine, primeri in spodbude za starše ...

* * *

 

Naredimo nekaj, da bo drugače,
pobuda za letos

Starše res vabim h korajžnemu skoku v letošnjo pobudo "Bodimo kratko skupaj v stiku vsak dan". Letos ne želim dajati poudarka na zunanjih spodbudah, sestankih, srečanjih, predavanjih ... Predlagam, da korajžno začnemo rajši z majhnim in na nasprotnem koncu. Verjemite, da bo delovalo! Vsi, zlasti pa starši in otroci potrebujete protistrup in zdravilo za vse večji pritisk časa.

Gre za podvig, da v svoj družinski ritem vpeljete tri minute skupne preproste molitve.
Uspelo boste le, če boste določili, kdo bo kateri dan "dežuren", da poskrbi, da pridete skupaj. Brez tega vas bo življenje povozilo.
Če vsi družinski člani še niso takoj za, začnite z malim in vztrajajte, kasneje z majhnimi čudeži se vam bodo pridružili. Odpor v nas in zunaj nas je nekaj povsem normalnega in pričakovanega.

Ne komplicirajte! Samo nekdo vedno začne, se pokriža, prebere katerikoli stavek ali odlomek iz enega od evangelijev (Sveto pismo). Danes so odlomki dostopni tudi na telefonih. Potem Očenaš, Zdrava Marija ... Ko dozori, lahko vsak zmoli eno Zdrava Marijo ali pa skupaj eno desetko. Ostanite rajši pri majhnem, vendar zvesti.
 

Zadajte si izziv, "tekmujte", kdo je bil v zadnjem tednu bolj spreten pri tem, da vas spravi skupaj. Kar  nekaj krat somi že povedali, kako so doma otroci sami prišli reči starejšem: Dajmo zmolit, ker potem moramo iti in narediti še to in to ... Kar hitro zadeva postane "meso in kri" družine.

Pazite, kajti ne bo šlo vedno gladko. Zato vztrajate, šele po treh tednih jemanja tablete, se bodo pokazali sadovi. Ti pa bodo za vašo družino presenetljivi."V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil" (Mt 25,23).

V vse večjo uhajanje časa nas pelje pomankanje stika. V družini sicer pridemo skupaj, vendar smo med seboj kljub dobri volji lahko zelo oddaljeni.

Na začetku se vam zdi neizvedljiva, vendar deluje. To bo v vašo družino prineslo več dobrega, kot vsa predavanja in vsi drugo trdni sklepi, ki jih naredite. Težava namreč ni v naši volji niti v pomankanju časa. Začne se s stikom. Stik pa se zgodi ko naredimo prostor, ko dva ali trije skupaj izrečeta molitev. Potem Bog sam poskrbi za presenečenja.

Treba je nekaj narediti, da nas vsakdanje življenje ne bo izpilo in tudi naše v versko življenje  ne bo postalo gluhonemo, brez veselja, brez presenečenj.

Zakaj bi čakali, da nas šele rak, druga bolezen ali smrt ustavi, da pridemo skupaj? Bog ima za družino v teh časih sijajne načrte. Le pridružimo se jim.

Pošljite kakšno izvirno zamisel, ki sto jo naredili, da vam bo pobuda stekla.

Kako lahko premagate
stres ob začetku šole ..
.