Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA KAMNJE
Kamnje 52
5263 Dobravlje
(05)368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico.« Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje.«
Mr 12,42–44

Odlomki Božje besede
na 33. nedeljo med letom:
1. berilo: Dan 12,1–3
2. berilo: Heb 10,11–14.18
evangelij: Mr 13,24–32

 

 

 

 

Kako lahko življenje dam?

V teh dneh se tako ali drugače spominjamo svetega Martina. Živel  je v 4. stoletju. Je prvi svetnik, ki ni bil mučenec. Do tedaj so kot svetnike častili tiste, ki so dali življenje za Kristusa. Bistvo mučeništva pa ni mučenje, temveč »dati življenje«.

Kako lahko dam življenje? Kristus poučuje apostole, jih posvari pred »dolgimi oblekami«, častihlepjem, religiozno pozunanjenostjo, lakomnostjo … in pokaže na vdovo. Dala je življenje, ker je dala »vse, kar potrebuje za življenje«.

Martin je kot vojak, kot iskalec in kot škof pokazal, kako lahko daš življenje, ne da bi te mučili in ubili. Kristus ne potrebuje herojev. Tudi danes ni treba, da bi v cerkvi častili »narodne heroje«. Preden so mučenci doživeli nasilno smrt, so dali življenje »znotraj«, na skritem, kakor obe vdovi iz današnjih odlomkov.

Marsikdo bi z mečem in na konju odrezal del svojega plašča in ogrnil berača. Toda vsak s tem dejanjem ne bi razodel Kristusa. V tem je skrivnost, kako lahko daš svoje življenje. Vdovi sta dali vse: prva preroku Eliju in druga v tempeljsko zakladnico, iz čistega zaupanja. Njuna vera je bila izenačena z življenjem.

Mučenec brez mučeništva torej lahko postaneš tudi ti. In to prav v teh časih, ki so za kristjane v marsičem precej podobni tistim 4. in 5. stoletja, časom sv. Martina. Cerkev takrat ni bila več preganjana od zunaj, pač pa od znotraj. Med kristjani se je razširilo arijanstvo in postalo celo večinski nauk. Trdilo je, da je bil Kristus samo človek, ne pa tudi pravi Bog. Danes se to lahko kaže v življenju nas kristjanov. Boga priznamo, da je. Glede Kristusa pa bi se marsikateri kristjan ob preganjanju odločil drugače.

Če si kristjan in v tebi tudi zares živi Kristus, se bo po tebi prej ali slej tudi razodel drugemu. Kdor je noseč, rodi. Kdor ni noseč, se lahko še tako trudi, vendar rodil ne bo. Če imaš Kristusovo življenje, ga lahko daš. In daš ga lahko, kjer koli si. In lahko niti ne veš, da si ga dal. Vdova tega takrat še ni vedela. Kristus je vedel. Morda doživljaš svojo pot, kot ona, da v življenju nisi nič posebnega naredil, nič velikega daroval. Morda si veliko pričakoval tudi od svoje vere, od skupnosti, pa si veliko od tega pričakovanja izgubil. Morda ti je ostalo le malo. Nikar ne poskušaj še tega zadržati. Daj, in v tebi se bo razodelo Jezusovo življenje.

Kamor koli te je življenje postavilo v tem hitro spreminjajočem se svetu, tam lahko svoje življenje daš. In dva novčiča sta tvoja preteklost in prihodnost. Lahko ju poskušaš zadržati, lahko pa ju daš. »Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.«

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Kdor se odloči delati dobro, ne sme pričakovati, da mu bodo zaradi tega spravljali kamenje s poti, temveč mora biti pripravljen, da mu še kakšen kamen naprtijo na hrbet.

Albert Schweitzer  vir ...

Povečaj

Delavnice moltve in življenja

DA BI ZNALI ŽIVETI,
SE NAUČIMO MOLITI
Utrinki z delavnic
molitve in življenja

V oznanilih bomo skušali natrositi kakšno drobtinico iz vsebine posameznih delavnic. Seveda pa nič ne more nadomestiti izkušnje samega srečanja. Kljub temu nekaj spodbud in širjenje obzorja o molitvi.

1. srečanje: Bog nežnosti (18.1.2012)
Bog me ljubi, to je temelj. Ljubi me, ne zato, ker sem dober, ampak popolnoma zastonj, brez razloga. Ljubi me, ne da bi imel kakršnokoli korist. Nebes si ne zaslužimo, ampak jih prejmemo v dar.
Molitev kot molitveno branje. Ko berem Sveto pismo ali napisane molitve, premišljevanja, pri tem okušam zastonjsko Božjo ljubezen, ki se mi daje. Pogosto se trudimo, da bi vse takoj razumeli, napenjamo misli. Pri molitvenem branju berem in se ne naprezam. Ne hitim. Namen takega branja je, da sem preprosto pred Njim in z Njim. On besede samo uporablja, da se me dotakne osebno, tam, kjer me v tem času najbolj išče …

Druga delavnica: pisna molitev (25.1.2012)
Kaj je odrešenje? To, da za vedno živimo v Očetovi ljubezni. Pekel je odsotnost očeta. »Nebes ni«, nebesa so Oče sam. Zato Jezus hoče le eno: pustite se ljubiti, pustite, da vas zajame njegova resnična ljubezen. Svetost ni nič drugega kot odgovor na ljubezen.
Ko nekomu pišemo pismo, že s tem vzpostavimo z njim  odnos. Pri pisni molitvi preprosto zapišemo to, kar želimo povedati Gospodu. V obdobjih stiske, notranje suhote ali pa v raztresenosti je to lahko edini način molitve. Prednost je v tem, da je človek pri pisanju zbran in da so mu molitve lahko v pomoč kdaj pozneje.